WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/23 12:19 - 2010/03/23 12:41 #998 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Sok zagęszczony 23-krotnie + syntetyczne aromaty i barwniki ?! Ja tam wole swoje i lesne owoce, a jeśli już to podsuszone daktyle i rodzynki.
Zrobic wino z tego na pewno się da, tylko czy nie prościej wino gronowe sobie przywieżć (szkoda roboty).
Co innego wina owocowe, tych nie kupisz - więc warto się pobawić i troche napracować.

P.S. Przy liście zakupowej możesz jeszcze dopisać areometr wyskalowany w BLG (0-20 stopni) do pomiaru zawartości cukru, Tani (7 pln), a bardzo przydatny.

nil nisi bene
Ostatnia2010/03/23 12:41 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/23 20:15 #1003 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
HA! Zakupiłem balon 15l.!
Jest piękny... W wiklinowym koszyku... Prawdziwy domowy balon na wino... ;)

Komponenty zamówione, cukromierz także, zainwestowałem również w alkoholomierz.
Od razu zamówiłem też szczotkę do czyszczenia balonu, środki odkażające, lejek i sitko...

Pytanie kolejne dotyczy daktyli...
Ile, jakie (jeśli są różne), gdzie najlepiej kupić...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/23 20:37 #1006 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
W wiklinowym koszu powiadasz ? No to pewnie stanie w salonie ;)
Alkoholomierz ? W winiarstwie nie na wiele sie zda, ale przy nalewkach będzie jak znalazł.
Reszta sprzętu OK.
Daktyle - właściwie w każdym markecie są te same, po ok 9 PLN za kilowe opakowanie. Czasem są sprzedawane luzem. Powinny być wydrylowane, niezbyt mocno wysuszone, miękkawe,sprężyste i łagodne w smaku. Zapach delikatny- swoisty, bez obcych aromatów. Pergaminowe łuski nie są wadą.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/23 21:10 #1011 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
A ile tych daktyli?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/24 07:32 - 2010/03/24 07:47 #1016 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Przepis przeliczyłem na 1 kilograma daktyli, to da 10 litrów nastawu - więcej nie zmieścisz w 15 l butli, bo wino daktylowe dość mocno sie pieni w trakcie fermentacji.

(Przeliczyłem jeszcze raz przepis i możesz zwiększyć ilość wody do zagotowania daktyli z 3 do 4 litrów)
Razem:
Daktyle 1 kg (zawierają 600 g cukru)
woda 8 l
cukier 2,5 kg
kwasek cytrynowy 8g, pożywka 4g, drożdze.
=
9,5 litra wina o mocy 18%

Jeśli lubisz wina o wiekszej ilosci tanin, to do nastawu wsyp jeszcze łyżkę "kory dębu" - dostępna w aptece lub zielarni.

nil nisi bene
Ostatnia2010/03/24 07:47 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/24 08:12 #1017 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
A jeszcze jedna sprawa. ,
Notatki !!! Zapisuj co robisz w "dzienniczku" zwłaszcza, co pokazuje cukromierz zaraz po nastawieniu wina, przed dodaniem drugiej porcji cukru, po dodaniu i później co tydzień lub dwa w trakcie dojrzewania.
Tylko ze wskazań cukromierza dowiesz się jak przebiega cód narodzin wina i jaka jest zawsartość alkoholu w winie.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.384 s.