WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/13 19:58 - 2010/03/13 20:16 #875 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Można jeszcze rozważyc rabarbar i agrest, ale ani z tego wino nie jest nadzwyczajne ani nie "ubiera" toto ogrodu.

nil nisi bene
Załączniki:
Ostatnia2010/03/13 20:16 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/13 23:42 #881 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Aronia, pigwowiec, czarna porzeczka... Przy tym pozostaniemy...

Pytanie następne - ile tego powinieniem posadzić???

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/14 19:18 #884 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Aronia z jednego ładnie wyrośniętego krzewu da wiaderko owoców, ok. 7 kg a z tego da się stworzyć 10 l gotowego wina, z krzewu czarnej porzeczki zbierzesz 2 kg owoców co pozwoli uzyskać 4 l wina, a z jednego krzewu pigwowca otrzymasz 8 litrów wina.
To są bardzo przybliżone obliczenia, ale dla wyliczenia ilości krzaków wystarczy.
Ponadto bardzo wydajne są dzika róża i głóg bo z 3 kg masz 10 l wina (podobnie jest z rodzynkami)
Mi starczają dwie aronie, dziesięć czarnych porzeczek i cztery pigwowce oraz żywopłot z głogu – ale mam jeszcze niewielką plantację winorośli i sporo owoców zbieram wśród pól.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/14 19:46 - 2010/03/14 19:48 #891 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Surowiec to jedno, ale znacznie poważniejsze tematy to: naczynia fermentacyjne (rozumiem, że batyskaf ostatecznie odpada), miejsce do zabawy (Wasza kuchnia na moje oko jest zbyt sterylna, więc pewnie skończysz w garażu) i tolerancja małżonki (może od tego jednak trzeba zacząć ;) bo ja co roku musze negocjować "limity produkcyjne" w tej instytucji.) :woohoo:

nil nisi bene
Ostatnia2010/03/14 19:48 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/14 21:36 #894 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Batyskaf wejdzie do gry jak doprowadzimy gaz "na wioskę"... Póki co - propan ma pierwszeństwo...

Myślałem o dwóch aroniach, 3-4 porzeczkach i jednym pigwowcu...

Co do winiarni... Pewnie będzie to garaż....
Pytanie: Jaka powinna być w nim temperatura?

Co do tolerancji małżonki.... Póki co jesteśmy bez doświadczeń, a więc pierwszy rok obędzie sie bez negocjacji.... ; ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)

Coś więcej o naczyniach i innych sprzętach (prasy czy sokowirówki?)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/14 22:20 #897 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Zapomniałem dodać, że na imieniny (miałem w piątek...) dostałem od znajomych książkę.
Jan Cieślak. Domowy wyrób win.

Nie wie jeszcze ile warta, bo przejrzałem tylko z grubsza... Ale wygląda ciekawie, choć nieco archaicznie...

Jarku, znasz?

Zresztą i tak póki co, najważniejsze są porady praktyka...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.181 s.