WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/26 09:02 #1057 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Przy tak małej butli - odkorkuj i wlej przez sitko do dzbanka, a po badaniu BLG na powrót do butli.
Do pobierania próbek z butli ja używam "pipety laboratoryjnej z bańką 50 ml"
Jedna cytryna - troche malo, przy najbliższej okazji dolej soku z jeszcze jednej cytryny.
Drożdzy sporo, ale nic się nie stanie, bo daktylowe szybko ściaga się z nad osadu.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/26 11:20 #1058 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Sorry :S ... Nie pomyslałem...
Jasne, że przeleję...

Cytryny dodam...
Dzięki

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/26 20:12 #1062 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Zgodnie z zaleceniami dodałem soku z cytryny, i zmierzyłem BLG...

Jest tak ze.... 25... :( :( :( :ohmy: :ohmy: :ohmy:

A podobno mało nie być możliwości sp.... :angry: :angry: :angry:



P.S. Dolewałem do cukru przegotowanej wody z kranu... A może powinna byc mineralna? Żywiec, Nałęczowianka, Jan, Zuber, Cisowianka, Perrier.... :blink: :blink: :blink:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/26 20:54 - 2010/03/26 20:57 #1063 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Don't panic !!!
Jest dobrze - może miałeś trochę słodszy cukier :laugh: Tak mialo być w teorii i praktyka potwierdza moje obliczenia. Druga porcja syropu cukrowego powinna być dodana gdy BLG spadnie poniżej 10. (jeśli temp jest wyższa niż 24C to powinno nastąpić za jakieś 5 dni)
Woda mieczewska jest doskonała i nadaje się bez uzdatniania. Im mniej składników mineralnych (zwłaszcza żelaza i manganu) tym lepiej.

P.S.
Wino na wodzie Perrier ???? :blink:
W zasadzie już na dzień dobry miało by cenę Sauternes :woohoo:

nil nisi bene
Ostatnia2010/03/26 20:57 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/26 21:18 #1066 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
OK. Dzięki za słowa otuchy...

No to bulga sobie dalej...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/27 21:41 #1084 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Kolejne pytanie laika... Czy jest jakaś norma na częstotliwoś bulgania...?

1,2,3,6,10... razy na minutę :woohoo: :woohoo:

I od czego może ta częstotliwość zależeć...???
:woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.358 s.