WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/22 21:27 #979 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
No dobra bierzemy się do roboty. Na początek wina kupażowe, których mały zapasik jest niezbędny do budowania ansambli z win owocowych. Te wina to coś na kształt przypraw w kuchni. Nie mają wybitnych właściwości smakowo-zapachowych, ale powinny być winifikowane na maksymalną zawartość alkoholu (16-18%) i całkowitą wytrawność. Dlaczego tak – bo służą one do wzmocnienia zbyt słabych win owocowych , także są niezbędne do korygowania smaku win zbyt słodkich. Trzeba pamiętać o tym, ze dosłodzić wino owocowe można łatwo, natomiast by nadać zbyt słodkiemu wytrawności trzeba mieć takie właśnie wina „techniczne”.Do tej grupy należą cztery wina; z rodzynek, daktyli, ryżu i żyta. Na początek daktyle. Drylowane są sprzedawane w opakowaniach 1kg więc pozostałe składniki przeliczyłem na takie właśnie opakowanie. Daktyle należy dobrze przepłukać na sicie ciepłą wodą z kranu, by usunąć olej i konserwujące je środki chemiczne. Następnie należy je trochę rozdrobnić i zagotować w 3 litrach wody . Po ostudzeniu wlać całość do 15 l butli. Następnie w 2 litrach ciepłej wody rozpuścić 1,5 kg cukru i 8gram kwasku cytrynowego (lub sok z całej cytryny) i taki roztwór cukrowy wlać do daktyli. Należy jeszcze dodać 4 gramy pożywki z witaminą B dla drożdży i uwodnione drożdże najlepiej Saccharomyces Cerevisiae Bayanus Zatkać korkiem z rurką fermentacyjną zalaną wodą. Po tygodniu burzliwej fermentacji trzeba dodać jeszcze 1 kg cukru rozpuszczonego w 2 litrach ciepłej wody. Potem pozostaje odczekać aż wino się uspokoi i sklaruje. Po odrzuceniu osadu będzie go 10 litrów. Od tego momentu zaczyna się dojrzewanie. Należy uzupełnić butle innym winem (dowolnym białym) pod korek i spokojnie czekać , czekać , czekać……Ot i cała tajemnica.

P.S.
Do listy zakupów dodaj drożdze - koniecznie bayanusy - te są najbardzie żarłoczne, wszystko zamienią w alkohol i pożywkę z witaminą B

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/22 22:46 #980 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
"Należy jeszcze dodać 4 gramy pożywki z witaminą B dla drożdży i uwodnione drożdże najlepiej Saccharomyces Cerevisiae Bayanus"

Co to znaczy 4 gramy pożywki.... i co to są "uwodnione" drożdże"....

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/23 07:28 - 2010/03/23 08:05 #984 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Pożywka sprzedawana jest zwykle w saszetkach po 10g więc trzeba dodaś mniej więcej połowę porcji. Drożdze najlepiej kupić suszone (też w saszetkach), a nie uspione (płynne w foliowych woreczkach). Te syszone trzeba wsypać do kubka z ciepłą wodą, zamieszać i poczekac aż oźyją - ok 15 minut. Na opakowaniu jest informacja jak chodować te żyjątka. Jeszcze raz podkreslę, ze rodzaj (gatunek) drożdzy ma spore znaczenie, do tego wina warto poszukać Bayonusów, choć inne tez swoje zrobią.

Ze względu na ceny szklanych butli można rozważyć stosowanie specjalnych wiader fermentacyjnych z tworzywa. Szkło można zarezerwowac do dojrzewania młodego wina. Jesli butla do dojrzewania bedzie 15.l to wiadro może być 25l. Taki zestaw pozwoli na nastawienie kolejnego wia w krótkim czasie. Uzasadnienie: Wiadra sa tańsze, łatwiej sie je myje (zwłaszcza osad drożdzowy łatwiej wywalić), stosuje sie tylko w czasie fermentacji burzliwej, więc kontakt z winem jest krótki. Wiadra sa też przydatne przy fermentacji prowadzonej nie w czystym moszczu, tylko razem ze skórkami, bo łatwiej w nich zamieszać zawartość. Wadą jest to, że nie widać co się wewnątrz dzieje no i jednak przy zbyt długim kontakcie wina z plastikiem daje się to wyczuś w gotowym produkcie. (Ostatnia uwaga dotyczy dojrzewania , a nie fermentacji głównej)

Wino daktylowe wymaga wyższej temperatury w czasie głownej fermentacji - najlepiej powyżej 20C, ale za to błyskawicznie się klaruje. Jeśli wszystko przebiegnie prawidłowo, to po 3 tygodniach da się juz pić !!!

nil nisi bene
Ostatnia2010/03/23 08:05 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/23 09:06 - 2010/03/23 11:24 #990 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Hi, hi... Wiadro fermentacyjne... Brzmi to nieco mało smacznie.... :blink:
Bardziej przychodzi mi do głowy zacier, niż wino... :lol:

Pozostanę przy balonie... :)


Zaczynam więc kompletację składników i sprzętu...
Ostatnia2010/03/23 11:24 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/23 10:41 #993 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
No i słusznie - ja mam tylko szklane naczyńka :)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/23 11:34 #995 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
W poszukiwaniu komponentów trafiłem na takie coś:

www.euro-win.pl/sklep/product_info.php?cPath=80&products_id=388

O Matko - a co to? :angry: :angry: :angry: :angry: :angry:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.253 s.