WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/25 20:21 #1050 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Powodzenia :woohoo:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/25 20:49 #1051 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jarek, na drożdżach mam napisane - wina białe 10-20 g. na 100l.....
Nastawiam 10 litrów - mogę wsypać całą saszetkę czy proporcjonalnie 1-2 gramy?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/25 22:34 #1052 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
A tam... zrobiłem na oko - tak myslę najlepiej.... :blink: :blink: :blink:

Już pracuje... Bulg..., bulg..., bulg...,

Najpierw dobrą godzinę siedziałem przy gąsiorze i przyglądałem się jak zaciąga powietrze... bulg..., bulg..., bulg...
Kurde, ale to frajda!


No ale potem może być kiszka jak wyjdzie... :blush: :blush: :blush:

He, he - tak czy siak - fajna zabawa... Zwłaszcza z rozdrabnianiem daktyli... :S - znalazłem jedną pestkę...

No to dobranoc... bulg..., bulg..., bulg... :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/26 07:30 #1053 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
To ile tych drozdży było w opakowaniu, 10 czy 20 g?
To nie apteka, jeśli to była "saszetka" to zawierała pewnie 4 gramy więc może być cała, ale jeśli zawierała wiecej to wtedy dodana ilość powinna być proporcjonalna - resztę zapakuj i schowaj do lodówki - przydadzą się póżniej do prawdziwego owocowego wina (nic im nie będzie - będa spały spokojnie). Myślę, że kolejne wino może być z czarnej porzeczki lub wiśni. Chyba, że polubisz eksperymenty, wtedy można jeszcze nastawić wino z orzecha włoskiego - ma ono już ciekawe walory smakowo zapachowe, choć przepis jest bardzo awangardowy.

P.S.
Nie stresuj się zapachem - szybko zmieni się w znacznie przyjemniejszy B)
Sprawdz BLG nastawu powinno być nie wyższe niż 24
Myślę, że powinieneś dodac łyżkę "kory dębu"- poza taninami przyspieszy także klarowanie.
Wsypałeś kwasek cytrynowy, czy sok z cytryny?

P.P.S.
:woohoo: :woohoo: I nie siedz w nocy nad baniakiem, bo z drożdzami i tak nie pogadasz. Nawet w Wigilie siedzą cichutko i robia swoje. :woohoo: :woohoo:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/26 08:25 #1054 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

i przyglądałem się jak zaciąga powietrze... bulg..., bulg..., bulg...
:woohoo:


Zaciągało powietrze, bo stygło - zabawa się zacznie jak zmieni kierunek robienia bulg B)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/26 08:39 #1055 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Bulg już zmienił kierunek! :laugh: Wypycha!

Drożdży dałem tak gdzieś ze 6 g.
I sok z cytryny (zapomniałem kupić kwasku...)
Żeby sprawdzić BLG nastawu - muszę czymś zaciągnąć z butli... :huh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.195 s.