Nalewki

Więcej
2009/12/04 22:22 #234 przez greg
Nalewki was created by greg
A może przepisy na nalewki?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/04 22:30 #235 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
Czytając posty o miodzie nasunął mi sie pomysł przepisów na nalewki.

Mój pomysł - miodówka.
Proste, szybkie i zaskakująco smaczne.

1 litr spirytusu
1 litr miodu (nie kilogram!) np. lipowego
6 cytryn (z cytryn należy wycisnąć sok)
1/2 szklanki wody


Do garnka wlewamy wodę. Podgrzewamy (do pierwszego wrzenia).
Dolewamy miód (cały czas mieszając)
Miód powinien być cieply (nie za gorący, bo spirytus wyparuje :-( )
Następnie powoli dolewamy spirytus (cały czas mieszając!)
I na koniec dolewamy sok z cytryn (cały czas mieszając).

Gotowy napitek przelewany do szklanego (zamykanego naczynia) i pozostawiamy na ok. tydzień.
Świetny na zimowe wieczory!

Smacznego!


Tyle na początek.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2009/12/05 16:15 #240 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
Każ przynieść wina mój Grzegorzu miły Bodaj się troski nigdy nam nie śniły
Niech i Anulka tu zasiędzie z nami. Kurdesz kurdesz nad kurdeszami!

Niezłe to wino! Do dębie mój Grzelu! Cieszmy się póki możem przyjacielu!
Niech stąd ustąpi nudna myśl z troskami. Kurdesz kurdesz nad kurdeszami!


Już po butelce niech tu stanie flasza! Wiwat tu cała kompamja nasza!
Wiwat z Maciusiem i z przyjaciołami! Kurdesz kurdesz nad kurdeszami!

Odnówmy przodków ślady wiekopomne. Precz stąd szklanice naczynia ułomne!
Po staroświecku pijmy pucharami. Kurdesz kurdesz nad kurdeszami!

Już też to Grzelu przewyższasz nas wiekiem A wiesz że wino jest dla starych mlekiem.
Chłyśnij a będziesz huczał z młodzikami. Kurdesz kurdesz nad kurdeszami.!

Ja już ze dwadzieścia lat wina ustawiam, nalewki czynię i miody sycę
Oj będzie o czym gadać !!!

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/12 20:46 #299 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
Coś tu cicho, mam więc kolejna propozycję na ciekawą naleweczkę...

Bardzo łatwa w przygotowaniu (nie wymaga specjalnie zbyt uciążliwego kompletowania komponentów) i zarazem pyszna...
Przepis nadaje się raczej do zalewania latem, ale wtedy na zimowe wieczory naleweczka jak znalazł....

Brzoskwinióweczka.

Składniki: 2 kg dojrzałych, ale niezbyt miękkich brzoskwiń, 0,25 l spirytusu, litr wódki 40-proc., 1 kg cukru.

Owoce umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usuwając pestki (5-6 pestek odłożyć).

Nieduży gąsiorek do połowy napełnić pokrojonymi brzoskwiniami, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na noc.
Następnego dnia dodać odłożone pestki brzoskwiniowe, zalać wszystko wódką wymieszaną ze spirytusem, zakorkować, zostawić na 3 tygodnie w nasłonecznionym miejscu.
Często potrząsać gąsiorem.
Następnie przez kolejne 2 tygodnie trzymać w cieple.

Po tym czasie nalewkę zlać, przefiltrować przez bibułę (polecam filtry do ekspresu do kawy!), rozlać do butelek, zakorkować i trzymać co najmniej pół roku.

Brzoskwinie z dojrzałej nalewki można przełożyć do słoja, szczelnie zamknąć. Stanowią znakomity dodatek do różnych deserów.


Smacznego!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/12 20:54 #300 przez Łukasz
Replied by Łukasz on topic O:Nalewki
Nie chcę zakładać nowego wątku, bo co prawda o coś innego mi chodzi, ale też o trunkach :)
Pijacie wina, jakie preferujecie?
Osobiście lubię czerwone półwytrawne, o niezbyt wygórowanej cenie ;)

.?.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2009/12/12 21:20 #301 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
No to teraz jedna z moich nalewek

NALEWKA Z PIGWOWCA
Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach)

0,8 kg owoców pigwowca
1,0 l. spirytusu 60%
0,5 l. Spirytusu 95%
1,4 l. syropu z 400 g cukru i 300 g miodu
mały kawałek korzenia imbiru i kawałek cynamonu

0,8 kg owoców pigwowca (umytych i bez gniazd nasiennych) należy drobno pokroić .Można użyć grubej tarki i zetrzeć owoce, wyrzucając gniazda nasienne. (to samo zrobić z imbirem),i zalać 1,0 l spirytusu 60 % .(przygotowanym z 588 ml spirytusu 95% i 411 ml białego wytrawnego wina). Macerować 4-6 tygodni. Powstanie ok. 1,1 litra klarownego nalewu. Do nalewu dodać i 1,4 l. syropu z 0,4 kg cukru i 0,3 kg miodu (syrop przygotować na gorąco, gotując 10 minut i zszumować).Uzupełnić 500 ml spirytusu 95%. Dojrzewanie 3-6 miesięcy.

3,0 l. gotowej nalewki o mocy 35% (1100 ml. sp.95%)

Wariacje:
Zwiększenia
1 goździk, 50 ml nalewki z dzikiej róży.100g miodu
Zmniejszenia
Uwagi
Surowiec jest cenny
Pozostałość po maceracji zalać 1 l. syropu z 1kg cukru (na gorąco) i stosować do słodzenia herbaty lub owocki podlewamy odrobiną wody gotujemy do miękkości ( nie za długo bo % tracą ) i do słoiczków. Wspaniała konfitura nadająca się znakomicie jako nadzienie do rogalików

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.396 s.