Nalewki

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/04/05 19:33 #1174 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
"Notatnik z przepisami" można stworzyć od ręki. Wystarczy z forum pokopiować przepisy (oczyszczone z komentarzy i emotikonów)
Materiał na rozpoczęcie jest już gotowy. Nawet rozdziały się już ponazywały :lol:


P.S.
A jak się udały aromaty do ciast ???
Wyszło coś godnego uwagi ??? :lol:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/05 19:48 #1175 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Nalewki
Waniliowy - super - znalazł się w serniku i w drożdżowym. Naprawdę rewelacja :)
Pomarańczowy jeszcze się kisi, w przyszłym tygodniu będzie przefiltrowany.

Fajna zabawa z tymi zapachami!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/04/06 19:16 #1185 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
Dla fanów aromatów zamkniętych w butelkach przepis na syropem sosnowy z wariantem nalewki na sośnie.
Zbliża się ten właściwy czas, gdy młode pędy sosny nadają się do zbiorów. Są ok. 10 cm długie, miękkie i nie mają jeszcze igieł . Bez szkody dla drzewa można je skrócić o połowę, a zebrane czubeczki trzeba zasypać cukrem (warstwa pędów sosnowych i warstwa cukru po 1 cm na przemian układane) Po zapakowaniu w taki sposób litrowego słoika zakręcamy szczelnie i stawiamy na słonecznym oknie. Potrząsać należy energicznie i często, aż cukier się rozpuści. Tak otrzymany syrop należy zlać do butelki z ciemnego szkła i stosować przy przeziębieniach. Jest rewelacyjny !!! To co zostało w słoiku należy zalać litrem wódki nieco wzmocnionej spirytusem ( do 50%) i odstawić na 3 miesiące. Po tym czasie przefiltrować przez filtr od kawy i zabutelkować . Też dobre na przeziębienie, ma delikatny, leśny aromat i niewielką słodycz idealnie pasującą do żywicznego posmaku – pychota.
Polecam serdecznie .

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/06 20:51 #1186 przez Jaga
Replied by Jaga on topic O:Nalewki
Znam ten przepis, syrop rzeczywiście jest znakomity :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/04/06 22:46 #1190 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
Przypuszczam, że nalewka również.... :laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/04/19 07:32 #1218 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
Kwitną fiołki. :)
Mazna z samych kwiatków spróbować spirytusem wyługowac trochę zapachu - Nigdy sam nie próbowałem, ale podobno zbiera się same kwiatki, troche podsusza i zalewa 60% spirytusem. Wazne by zielonych cześci w składzie nalewu prawie nie było. Zastosowanie kosmetyczne.
Do celów kuchennych potrzebny jest nalew na korzeń fiołka (surowiec zbiera się jednak jesienią)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.183 s.