Nalewki

Więcej
2010/03/28 20:55 #1094 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Nalewki
To jeszcze my :)

Favaito Moscatel do Douro - jak mówiłam wino z rodzaju, którego nie pijamy :) Na dzień dobry zdziwił nas korek, kolor wina w pękatej butelce również nietypowy. Po nalaniu do kieliszka wino lekko się pieniło. Powierzchnia klarowna, wino wydaje się ciężkie, tłuste; łzy oleiste i dość gęste. Pierwszy nos - bardzo przyjemne doznanie. Nie czuć alkoholu zbyt mocno, zapach jest apetyczny, słodki, kojarzy się z miodem pitnym i pierniczkami alpejskimi. Szczerze mówiąc, nie mogłam się doczekać spróbowania go.
Drugi nos potwierdził doznania z pierwszego, aczkolwiek zaczął się uaktywniać alkoholowy aromat, który po mocniejszym wciągnięciu lekko świdruje w nosie. Tomek wyczuł tu jabłka. Ja wciąż pozostaję przy pierniczkach :)
Trzeci nos - alkohol jeszcze mocniejszy. Smak - wino słodkie, ciężkie z mocniejszym alkoholowym finiszem. Zdecydowanie jest to wino, które nadaje się na kieliszek, góra dwa. Toteż nasze Favaito wylądowało w lodówce (sprawdził się sprytny korek), a my dokończyliśmy wieczór w towarzystwie czerwonego wytrawnego Francuza ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/28 21:11 #1095 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
Buaaaahahahaha....
Jeśli Ani nie do końca zasmakowało to moja teoria o wieku koniakowym żyje!!!! :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

Nie martw sie Jarek, może niektórzy (np. ja) dojrzewają później..... :blush: :blush:

Więcej
2010/03/29 00:01 #1100 przez szczepek
Replied by szczepek on topic O:Nalewki
Tak,wszystko się zgadza."Pigwa"cudowny owoc na nalewkę,jednak ma swoje kaprysy-otóż zakwita i daje owoc co 2 lata,ale za to znakomity.
Uwieżcie,zrobiłem raz pigwówkę i była wyśmienita.Mam krzew który w tym roku powinien właśnie owocować i w tym roku będzie z owoców pigwówka.

• JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/29 13:34 #1107 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
Ania nie bądz taka. Napisz, że Favaito Ci smakowało. Proszę !!!!

nil nisi bene

Więcej
2010/03/29 13:39 #1108 przez Ania
Replied by Ania on topic O:Nalewki
Hehe, wcale nie twierdziłam, że mi nie smakowało. Wg mnie jest to taki rodzaj wina, którego raz na jakiś czas można napić się wieczorkiem np. zamiast miodu pitnego, który to lubię i regularnie przez zimę sączyłam.

:)

• JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
Więcej
2010/03/29 13:48 #1109 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
Lubisz miodek???
Mam skan z "Kórniczanina" - to taka gazeta z przed 150 lat, w której jest świetny przepis na taki miodek.
Nie wiem tylko jak go wkleić, bo "waży" 14,8 MB, a nie chcę narozrabiać na stronie - może podeślę do redakcji strony www.

P.S. W Rogalinie widziałem już rozstawiony stolik z miodkami !!!

nil nisi bene

Czas generowania strony: 0.345 s.