Nalewki

• JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/07/29 12:06 #1487 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
„Przećwiczyłem” kilka win austriackich. (wyrobiło mi się bezpośrednie dojście do winnicy z Dolnej Austrii.

Wnioski:
Rynek bardzo bogaty i urozmaicony. Wina interesujące zwłaszcza białe. Jakość bardzo różna, ale paskowana, czerwono-biało-czerwona nakrętka (tak, właśnie nakrętka – coraz chętniej jest stosowana) gwarantuje przyjemne doznania. Wina dość delikatne, raczej kwaskowe (typu niemieckiego) niezbyt ekstraktywne. Nie trafiłem na trunek godzien zakupu w ilościach kartonowych, ale dla poszerzenia horyzontów i percepcji koniecznie trzeba spróbować.

Ostatecznie: Shiraz z Australi nadal jest niezagrożone na pierwszym miejscu mojego rankingu, ale na liście, w okolicach drugiej dwudziestki pewnie można dokonać pewnych korekt i Muskatel austriacki może tam jakiś czas pogościć.

P.S.
Nie widziałem degustowanych ostatnio win w naszych sklepach, ale spróbuję zdobyć kilka jednakowych butelek, może uda się w szerszym gronie potwierdzić moje obserwacje.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/07/29 22:25 - 2010/07/29 22:26 #1488 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
Z austriackich, białych, obecnych w naszych sklepach spotkać można np:
a) tańsze sorty: Spaetlese Cuvee (Praedikatswein) z Pannonische Weingarten/Neusiedlersee, Gols, Burgenland - warunek nakrętki spełniony.
Jarkowi może smakować, bo słodkie. Nawet niezłe. O ile pamiętam - bywa w Lidlu i innych, niemieckich marketach (Aldi)...
b) nieco drożej: Stadt Krems - Riesling Steinterrassen Kremstal 2007 - W Niemczech kiedyś kupiłem za 7-8 Euro. Niezłe, raczej wytrawne, bardzo owocowe (brzoskwinka!), rześkie,
szalenie uniwersalne : www.weingutstadtkrems.at Prowadzi je u nas 101win.pl, ale zdecydowanie za drogo.

Z czerwonych: Zweigelt i basta. Młode, rześkie, przepyszne. Niezależnie od winnicy, ale Burgenland i właśnie Dolna Austria. ;)

Jakby jakieś zamówienia, to na wrzesień poproszę. :laugh:
Ostatnia2010/07/29 22:26 edycja: greg od.

• JaroslawMalesinski
  • Wylogowany
Więcej
2010/07/30 08:11 - 2010/07/30 13:56 #1491 przez JaroslawMalesinski
Po raz kolejny dementuję uporczywie powracajaca tezę, że lubię słodkie wina....
...lubię wszystkie, ale pijam najczęściej wytrawne !!! Wina dobieram do okoliczności i czasem wypije też jakies lodowe, ale nie jest to mój napój codzienny.
Zresztą dobrych win słodkich i tak jest zdecydowanie mniej niż dobrych wytrawnych, a ich cena raczej wyklucza hołdowaniu przesadnej miłości do słodyczy gronowej vide: Sauternes, które piłem tylko raz, a najlepsze roczniki australijskiego Shiraz pijałem po wielokroć.

Do tematu austriackiego dorzucę jeszcze uwagę dotyczącą goryczki w tych winach - mam wrażenie, że we wszystkich była zbyt nachalna i wybijajaca się. Dla mnie stała sie znakiem rozpoznawczym tych win. Musi miec to zwiazek z technologia produkci lub tradycjami winiarskimi, bo wystepowała zarówno w tańszych winach białych jak i w tych czerwonych z górnej pólki. Absolutnie nie dyskwalifikuje to win z Austrii, ale dla mnie stanowi znak szczególny z jakim będzie kojarzył mi sie ten rejon winiarski. W kolekcji było wino ze wspominanej przez ciebie odmiany Zweigelt (rocznik 2007), ale jakoś mnie nie uwiodło. Mało znam te odmianę. Kolorek ładny, smak przyjemny w aromatach dość wyraźna ,rzadko goszcząca w innych winach kawa - ale nic wyjątkowego w nim nie znalazłem. Może oprawa degustacji była nieodpowiednia - taki pospolity obiad w środku tygodnia. Muszę zwrócić wiekszą uwagę na te grona, bo zweigelt jest chyba w wyborze odmian do uprawy w naszych warunkach klimatycznych - sprawdzę to. B)

P.S.
Ceny win w Polsce sa skandalicznie wysokie :angry: . Idąc tropem twoich sugestii, przejrzałem oferty sklepów internetowych i ..... to co jeszcze zostało z "austriackiej przesyłki" schowałem na później. B)

nil nisi bene
Ostatnia2010/07/30 13:56 edycja: JaroslawMalesinski od.

• JaroslawMalesinski
  • Wylogowany
Więcej
2010/08/03 11:28 #1494 przez JaroslawMalesinski
Amarone Della Valpolicella 2003 – no i od wczoraj Shiraz jest na drugiej pozycji listy rankingowej !!!

nil nisi bene

Więcej
2010/08/03 11:53 #1495 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
A to ja zawsze mówiłem, że Europa górą!
Zresztą myślę, że technologia produkcji mniej "masowa". Leżakowanie w dębie też robi swoje.

Ale to też i inny pułap cenowy :blink: Dwadzieścia kilka euro w Niemczech, to u nas obowiazkowo 150-170 peelenów!

• JaroslawMalesinski
  • Wylogowany
Więcej
2010/08/03 12:19 #1496 przez JaroslawMalesinski
Załapałem się tylko na dwie lampki :( Nie mam pojęcia ile kosztowało, ale wrażenie było niepowtarzalne. Że cos wyjątkowego polano, było można "wyczuć" już z kilku metrów. Niebywale silny aromat , którego nie potrafie do tej chwili zinterpretować. Bukiet bardzo rozbudowany, ale samo wino raczej delikatne. Niesamowite wrażenie.

nil nisi bene

Czas generowania strony: 0.213 s.