GrzechotniC napisał:
wyszło by coś ciekawego z jabłek i dzikiej róży (2kg) + nieco pigwy+ ewentualnie jakiś inny dodatek wzbogacający smak?. Jeżeli tak to chciałbym cię prosić o przeliczenie nastawu na 34L
Butla 34l zwolni ci się za jakieś dwa tygodnie.
Możliwości sporządzenia nastawu jest bez liku. Jeśli ma być stworzone dla odmiany wino białe, to można zastosować przepis jaki z powodzeniem przećwiczył „greg” na początku tego tematu czyli wino daktylowe, nieco wygładzane kupnym gronowym (samo daktylowe jest dość ostre w smaku). Inna możliwością jest lansowane przez „Szczepka” wino z ryżu – znacznie łagodniejsze w smaku choć większość winiarzy robi je za mocne, a to zabija jego delikatny smak i zwiewną budowę. No i wreszcie trzecia możliwość – wino jabłkowe, które urzekło „Nektar Bogów” a które inni mają, pewnie niesłusznie w lekkiej pogardzie. Wszystkie te trzy wina tworzą bazę do białego – maja swoje zalety, ale i wady. Każde można wzbogacić o mrożone owoce polne i leśne nadając im jakiś określony kierunek zgodny z upodobaniami.
Szczególnie sympatyczne pary w mojej opinii tworzą daktyl z cytryną i imbirem, ryż z dziką różą i jabłko z pigwą wsparte goździkiem i cynamonem, ale i inne konfiguracje są możliwe.
Może inni użytkownicy forum zechcą wygłosić opinie na ten temat. Jeśli już podejmiesz decyzję o tym w którym kierunku podążysz to z przyjemnością przeliczę skład nastawu.
P.S
Do wszystkich winotwórców:
Róża w tym roku pięknie zaowocowała, jest zdrowa i mięsista. Polecam gorąco spacer w najbliższych dniach i zapakowanie zamrażarki do pełna – z pewnością się ją wykorzysta.
Pozdro