WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/07 08:13 - 2010/10/07 08:14 #1708 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Doskonale, cieszę się razem z Tobą. Myślę, że właśnie rozpocząłeś budowanie „tradycji rodowego gniazda” – jeszcze ze cztery pokolenia i Château Greg wejdzie w XXII wiek ze statusem „Premier Cru” i 100 punktami u Parkera.
Szczere gratulacje !!!!
Czas pomyśleć o ogródku, bo do kompletu brakuje Ci tylko kilkuset akrów winnic (no i mały remoncik adaptacyjny w piwnicy)


Ze spraw bardziej przyziemnych:
Korkownica – full wypas. Zaczynam zazdrościć - muszę zrobić skok na skarbonkę i zamówić taką . Jak się sprawdzała? Korki masz wprawdzie krótkie i stożkowe ( takie nieprofesjonalne :( – to uwaga wynikająca z bezgranicznej zazdrości jaka mnie ogarnia ;) ) ale napisz jak się nią pracowało, jak leży w ręce i jakie tempo korkowania można osiągnąć. Z pełnowymiarowymi korkami też sobie z pewnością poradzi . Czy na korku zostawia „wyciśnięte” kółko, czy korek jest u góry gładki?

Ciekawe co wymyślisz z etykietami??? Do takich kapturków to tylko styl „Art. Deco” ;najlepiej z fotką Waszego Château (tez mam wrażenie, że zbliżonego wyglądem do tego stylu) Grunt to perfekcyjne wykonanie !!!


Sugestie w sprawie białego:

Kolejny akt tworzenia czas rozpocząć

P.S.
"Akt tworzenia" - mam na myśli wino
:blush:

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/07 08:14 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/07 08:18 #1709 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Przyglądam się uważnie kapturkom na zdjęciu - jak je obkurczałeś? Coś, jakby falbanki mają u dołu ? B)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/07 09:45 #1710 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Dziękuję za słowa uznania... Wrodzona skromność nakazuje mi sie zawstydzić :blush: , ale duma z pierwszej produkcji przeważa szalę :silly:

Co do korkownicy - eurowin.pl
Fajna maszynka. Bardzo wygodna. Swietnie prasuje korek, a sam proces korkowania - banalnie prosty.
Czas zakorkowania butelki (razem z wrzątkową kąpielą korka) - 15 sekund....
Jakbyś się wahał - zawsze możesz sprawdzić organoleptycznie - służę prezentacją....
Robiłem to pierwszy raz w życiu (!) i nie miałem żadnego problemu.
OK - w celu stabilności butelkę "na wszelki wypadek" przytrzymywala Pani Małżonka....
Kółko wyciśnięte na korku zostaje..., delikatne - ale zostaje...
Tak sobie pomyślalem, że można u grawera zamówić inicjal (lub inny znak) i zamiast wstrętnego kółka zostawiać znamię...


Co do korków...
Tu akurat mam również zero doświadczeń...
Ale doszlifuję warsztat.

Co do kapturków...
Po Twoich wnikliwych obserwacjach publikowanych zdjęć dochodzę po raz kolejny do wniosku, że powinieneś pracować w "służbach"
"falbanki"... Też wynalazł.... :dry: :angry: :dry:
Wyjaśnienie jest prozaiczne... nawet śmieszne... :woohoo:
Mój brak doświadczenia nakazał mi wypełnić garnuszek wodą do poziomu, odpowiadającemu wysokości korka...
Wody w procesie gotowania ubywa...
Ostatnie flaszki nie zanurkowały więc w całości...
:blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: i nie chciało mi się już potem poprawiać....

Co do etykiety...
Popracuję... Też myślę, że fotkamoże być fajna:
"Château Mieczewo"... albo "Château Greg"... :silly:


Co do białego:
Pigwowiec powoli żółknie. Mam różę, głóg, jarzębinę... (po 3 kg)
Resztę dokupię.
Może w sobotę wystartuję z produkcją!
(Jak się nic na dniach nie wydarzy... :ohmy: :ohmy: :ohmy: )


Podsumowując - ekstra zabawa!
Dzięki Jarek za pomoc, podpowiedzi i duchowe wsparcie. Liczę na kolejne!
Ponieważ jesteś niejako "ojcem chrzestnym" mojego produktu oprócz porcji do degustacji otrzymasz pamiątkową butelkę z nr. 2!
Nr 1 zalegnie w mojej piwnicy na wieki.... :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/07 10:01 #1711 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Nr 1 zalegnie w mojej piwnicy na wieki.... :woohoo:


Podać ci namiary na "gruchę" betonu w dobrej cenie B)


P.S. jeśli startujesz z białym w weekend to mrożonki już możesz wrzucić do wiadra by zaczęły mięknąć - jeśli nawet zaczną sie lekko pienić to nic nie szkodzi -łatwiej będzie obrabiać ;)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/07 16:01 #1712 przez GrzechotniC
Replied by GrzechotniC on topic O:WINO DOMOWE
Gratuluję udanego wyrobu. Mam nadzieję ,że mi też kiedyś uda się stworzyć coś godnego uwagi. W międzyczasie pojawiło mi się pytanie. Nastaw robi bulg coraz wolniej. Co około 30 sekund. Jeszcze kilka dni temu bulgotał na całego. Czy nie dzieje się z nim coś niedobrego?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/07 22:06 #1713 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Wydaje mi się, że po prostu fermentacja dobiega końca.

Trzeba zmierzyć BLG...

A więc trzeba kupić "miernik" BLG

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.319 s.