WINO DOMOWE

Więcej
2010/10/15 02:08 #1777 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Myślę, że chętnie poznałbym wszystkie korki, ich historię i zastosowanie....
A potem zakorkowałbym każdym na próbę...
Co Ty na to? :dry:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/15 07:50 - 2010/10/15 07:55 #1779 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
OK. zestaw pokazowy w .jpg wstawię na forum, a do testowania podeślępo kilka sztuk.
Możesz mieć tylko mały problem z testowaniem długiego, naturalnego korka w klasie A, bo gwarantowana skuteczność zamknięcia opisana jest jako "NIEOGRANICZONA". :woohoo:

W sprawie jesiennego:

greg, to co masz teraz w butli niech sobie spokojnie pracuje. Drożdze mają paliwa cukrowego na 2-3 dni. W weekend możesz "opracować" pigwę i gdy podasz ile jej wyszło i jak wygląda napełnienie balonu podejmiemy razem decyzję co robić dalej. Albo uzupełnimy skład jabłkowym sokiem (kierunek ryslingowy) albo wykorzystamy resztę mrożonek (kierunek chardoney'owy). Czy masz w domu sokowirówkę by uzyskac sok z jabłek?

Żurawina z głogiem pasowała by do późniejszego, zimowego, delikatnego, białego na bazie ryżu - ja chyba zrobię zimowe - ryżowe z dzika różą, bo ta jest wyjątkowo piekna w tym roku. ( o ile zorganizuje jakieś naczynie , bo wszystkie już mam zajęte - pierwszy raz nie mam ani jednej wolnej butli !!! by zrealizować jaiś nowy pomysł winiarski :angry: )

Ryż z żrawiną to może byc prawdziwy rarytas - musze przejrzeć literaturę i notatki B)

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/15 07:55 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/16 22:51 - 2010/10/16 23:06 #1782 przez GrzechotniC
Replied by GrzechotniC on topic O:WINO DOMOWE
Witam po chwili nieobecności spowodowanej sprawami zawodowymi. Dziś wreszcie udało mi się opracować zebrane winogrona. Po eliminacji sztuk wadliwych oraz pozbyciu się części zielonej uzyskałem 10kg owoców. Na prośbę Jarka zamieszczam kilka fotosów gron. Zdjęcia są dosyć kiepskiej jakości bo były robione telefonem komórkowym. Ale mam nadzieję ,że może uda się poznać ich gatunek.





Wracając do tematu. Po dłuuuuuuuuuuuuuuuuuugim................ dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuugim czasie udało mi się pozyskać około 6,5L soku w kolorze dosyć brunatnym. Na razie wynik wyciskania oczekuje na dalsze działanie w wiaderku (szczelnie zamknięte). Zmierzyłem BLG i okazuję się ,że do 15 trochę mi brakuje. Wynik to 13. Jak rozumiem będzie to wymagało korekty w dodatku cukru. W zamrażalniku czeka jeszcze około 1,5-2kg zamrożonej dzikiej róży. Jak rozumiem dodajemy ?:)

Jarku z tego co pisałeś możemy nastaw uzupełnić również jabłkami. Myślę ,że chciałbym pójść w tą właśnie stronę. Jabłka póki co w mojej okolicy są bardzo dobrze dostępne a sokowirówkę mam również na podorędziu.

Teraz wielka prośba o pomoc w obliczeniu ile kg jabłek mam przerobić na sok? Ile muszę dodać cukru? w ilu dawkach? w jakich odstępach czasu? i ile wody do tego wszystkiego żeby zrobić nastaw w 34L celując w 20-25L wina (w przyszłości oby :) )
Ostatnia2010/10/16 23:06 edycja: GrzechotniC od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/17 00:28 #1783 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Róża bulga bardzo ładnie...
Długim buuuulggg...
Pigwowcem zajmę się jutro.
Sokowirówki nie mam, ale myślę, że w obecnej ( :woohoo: ) sytacji kupię,
bo może się przydać w gospodarstwie domowym... B)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/17 20:36 - 2010/10/17 21:16 #1784 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
GrzechotniC napisał:

Teraz wielka prośba o pomoc w obliczeniu ile kg jabłek mam przerobić na sok? Ile muszę dodać cukru? w ilu dawkach? w jakich odstępach czasu? i ile wody do tego wszystkiego żeby zrobić nastaw w 34L celując w 20-25L wina (w przyszłości oby :) )


skład przeliczony:

Moszcz gronowy 6,5 litra o blg 13 + 1,8 kg dzikiej róży potłuczonej i sparzonej + 5 litrów moszczu z jabłek o blg 8.
By w sokowirówce otrzymać 5 l soku jabłkowego potrzeba ok 9 kg jabłek - sok należy "zszumować" i do nastawu wlać czysty.
Nastaw należy uzupełnić łącznie 13 litrami wody (w tym jest wliczona woda, którą sparzono owoce róży i ta do rozpuszczenia cukru) oraz dodaći 4 kg cukru i 25 gramami kwasku cytrynowego. Pożywka i drożdze jak zwykle. Razem nastawu będzie nieco mniej niż 28 litrów ale ponieważ będzie w nim "pływała" tylko róża, więc nie powinno zbytnio szaleć - na wszelki wypadek na początku zatkaj watą i wstaw butlę do miski (będziesz miał mniej sprzątania ;) )
Ponieważ wino ma być delikatne (12-14 % alkoholu) to cukier można dodać w jednej dawce, bo zawartość nie przekroczy 200g/l

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/17 21:16 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/17 20:47 - 2010/10/17 21:17 #1785 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Pigwowcem zajmę się jutro.
Sokowirówki nie mam, ale myślę, że w obecnej ( :woohoo: ) sytacji kupię,
bo może się przydać w gospodarstwie domowym... B)


W obecnej sytuacji :woohoo: może ci nie starczyć czasu na obrobienie pigwowca. Ponadto pewnie jesteś niewyspany, więc istnieje spore ryzyko utraty palców przy ćwiartowaniu pigowcowych owocków. Zrobienie soku z jabłek sokowirówką jest prostrze i szybsze.w razie zmiany planów pisz - coś wymyślimy B)

nil nisi bene
Ostatnia2010/10/17 21:17 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.261 s.