WINO DOMOWE

Więcej
2010/10/06 22:10 #1702 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Tadaaaaammmm!!!!

Daktylowiec zabutelkowany!!!

12 flaszek (na rozejście), 3 litry czystego ściągnięcia, 3 litry "zlewki" do odstania reszty osadu..... Dobrze?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/06 22:15 #1703 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE



Wiem, wiem....
Zaraz dostanę od Jarka po "d", że zacisnałem kapturki przed sprawdzeniem szczelności butelek....

Ale po prostu nie mogłem sie powstrzymać....

Jeśli będzie przeciekać - zdejmę i poprawię.... Ale radocha była i tak najfajniejsza!!!
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/06 22:39 #1704 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Jakie ładne. :woohoo:
Biało-zielone !!! Też mi się podobały, ale jestem jak widać spóźniony :angry: Łatwo będzie dobrać do nich kolorystykę etykietek.
Ja zaklepuje sobie dla rocznika 2010 złote kapturki, ciągle stosowałem ciemne i teraz przy słabym świetle nie widzę który rocznik chwytam.

P.S.
Jaka szczelność ??? Jeszcze nigdy nie widziałem, by butelka zakorkowana nowym, długim korkiem przeciekała. Ważniejsze jest by przez jakiś czas postała pionowo,(podobno ciśnienie pod korkiem powinno się wyrównć, ale nie jestem zbyt przywiązany do tej teorii) ;)

P.P.S.
Jakie korki poszłu do butelek i w końcu czym je powbijałeś?

P.P.P.S
Jak przebiegają przygotowania do "białego wina jesiennego"? Ja się za nie zabiorę chyba w najbliższy weekend.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/06 23:03 - 2010/10/06 23:04 #1705 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
forum.mieczewo.com/media/kunena/attachme.../images/IMG_0057.jpg[/img] No to kilka słów wyjaśnień...

Zanim się dowiedziałem, że winiarstwo to sztuka cierpliwości - myślałem, że to leci takim produkcyjnym ciągiem...
Nastawa - koniec bulgania - dojrzewanie - butelka - leży....

To - mniej, więcej - tak wygląda... Ale nie myślałem, że tak długo trwa....
Teoretycznie wiedziałem! Praktycznie - doświadczam...

Dlatego na początku postanowiłem się dość szybko wyposażyć w sprzęt do finalizacji produkcji....

Zamówiłem korki...

Kupiłem korkownicę:




i kapturki....
Pomyślałem o białym winie... Zaczęliśmy od daktylowca... Białe....
No to zielona butelka! Biały kapturek z zieloną obwódką...

Czego zapomniałem? Gdzie się walnąłem?
Załączniki:
Ostatnia2010/10/06 23:04 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/06 23:05 #1706 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
No i korki....
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/07 00:02 #1707 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Co do białego zimowego...

Pigwowiec stopniowo żółknie... i się marszczy...

Róża zamrozona.

Glóg też.

Jutro zjedzie jarzębina...

Jakieś sugestie? :dry:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.384 s.