WINO DOMOWE

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/13 07:38 #1327 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Też nie dam rady.

P.S.
W sprawie win ziołowych proporcje do wina aromatyzowanego melisą:
pęczek melisy 450 gram + młode ulistnione pędy czarnej porzeczki 50 gram + dwie łyżki miodu dodane po maceracji liści do przefiltrowanego nalewu.
Właśnie wybił ostatni dzwonek by zebrać do suszenia pędy czarnej porzeczki.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/18 07:22 #1340 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Przeprowadziłem wczoraj testy rabarbaru - w tym roku w zasadzie nieprzydatny do produkcji jednogatunkowego wina. Kwaśny, zielony, w posmaku trawiasty, ale opity wodą, więc dość wydajny, cenowo prawie darmo. Jeszcze sie zastanawiam, może małą ilość do kupażowania win zbyt mało kwasowych. Rzadko jest takie potrzebne, ale czasami zamiast zakwaszać gotowe kwaskiem lepiej mieć w zapasie kwaśne, własne wino. Może agrest będzie w tym roku lepszy (rabarbar lub agrest do orzechowego można stosowac wymiennie)

Greg, jeśli masz ochotę coś nastawić, to możemy mały eksperymencik popełnić.

Robimy rabarberowe???

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/05/18 20:29 #1342 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Czemu nie?

Już mi nawet trochę smutno, że nic mi nie "bulga"...

:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/18 21:36 #1343 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Aby wyjść na 15 litrów do dojrzewania potrzeba jakieś 7 kg rabarberu, 20 gram węglanu wapnia,1kg rodzynek i 4 kg cukru.
Butla ta większa, a po burzliwej fermentacji do 15. Zdążymy ze ściąganiem jeszcze przed orzechowym :woohoo:
Potrzebujesz przepisu, czy zestawisz nastaw sam ? Proponuję odmianę przepisów z gotowaniem rabarberu, bo w tym roku jest raczej drętwy z braku słońca.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/05/18 21:47 #1345 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
O kurczaczek :angry: - zlikwidowali sklep chemiczny na Starym Rynku, czy ktoś widział w sprzedaży czystą kredę, albo ma dostęp do laboratorium?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/05/18 23:28 #1348 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Na litość boską....

węglany wapnia?

Do licha, a może trochę jaśniej...???? ;) a niby skąd te węglany wziąć?

Oczywiście, że potrzebuję przepisu...

Jakie rodzynki?

Przecież wiesz, że jestem produkcyjnym laikiem...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.272 s.