- Posty: 1010
- Otrzymane podziękowania: 14
...Do korygowania gotowych win należy przygotować sobie „beczkę w płynie” - 100g kory dębu wygrzać na suchej patelni (odparowac wilgoć) odsypać 2/3 a resztę jeszcze przetrzymać na ogniu aż do lekkiego zadymienia kuchni.
Następnie zalać korę spirytusem ok. 0,5 litra 60% , do słoika wrzucić laskę wanilii i macerować co najmniej. 4 tygodnie. Później nalew przelać przez filtr do kawy i stosować kroplomierzem do gotowych win przed leżakowaniem.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Na czwórniak trochę szkoda czasu, bo miodek to pośledni i nikogo na kolana nie rzuci (oczywiście mam na myśli jakość a nie ilość). Zacznij od mniejszej ilości, ale przynajmniej trójniaka. Warto zdecydowanie. Wielka szkoda, że nie został ci koncentrat wiśniowy, bo miody owocowe (wysłałem ci wprawdzie przepis na aroniowe ale technologia jest taka sama) to prawdziwe cudeńka.Po Świętach przymiarka do czwórniaka
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Mam korę i wanilię ale mój spirytus ma ponad 90%, rozcieńczyć go wodą do 60%?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Mam śliwki węgierki suszone z pestkami.
Jakby ktoś je uwędził. Radźcie, na moje to lepiej nie ryzykować z dodatkiem tak "aromatycznych" śliwek.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...