WINO DOMOWE

Więcej
2010/12/20 20:15 #3013 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

...Do korygowania gotowych win należy przygotować sobie „beczkę w płynie” - 100g kory dębu wygrzać na suchej patelni (odparowac wilgoć) odsypać 2/3 a resztę jeszcze przetrzymać na ogniu aż do lekkiego zadymienia kuchni.
Następnie zalać korę spirytusem ok. 0,5 litra 60% , do słoika wrzucić laskę wanilii i macerować co najmniej. 4 tygodnie. Później nalew przelać przez filtr do kawy i stosować kroplomierzem do gotowych win przed leżakowaniem.


Mam korę i wanilię ale mój spirytus ma ponad 90%, rozcieńczyć go wodą do 60%?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/20 21:31 #3014 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Mam śliwki węgierki suszone z pestkami.
Wszystko pięknie dopóki nie otwarłem opakowania :blink: :angry:
Wali dymem :X
Jakby ktoś je uwędził. Przełamałem się i zjadłem jedną, w smaku nie są najgorsze, ale kwaśne.
Radźcie, na moje to lepiej nie ryzykować z dodatkiem tak "aromatycznych" śliwek.

P.S.
Gorzkich migdałów też nie znalazłem

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/20 21:40 #3015 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

Po Świętach przymiarka do czwórniaka :P

Na czwórniak trochę szkoda czasu, bo miodek to pośledni i nikogo na kolana nie rzuci (oczywiście mam na myśli jakość a nie ilość). Zacznij od mniejszej ilości, ale przynajmniej trójniaka. Warto zdecydowanie. Wielka szkoda, że nie został ci koncentrat wiśniowy, bo miody owocowe (wysłałem ci wprawdzie przepis na aroniowe ale technologia jest taka sama) to prawdziwe cudeńka.
Gdyby w twej głowie zaświtała szalona myśl nastawienia półtoraka to poszukaj specjalnych drożdzy do miodów pitnych, bo w takim ulepku nawet bayanusy mają głupią minę - wiem coś o tym z autopsji. Na szczęście każdy nastaw miodu można łatwo ochrzcić wodą ;)

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/20 21:54 #3016 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Apropo przepisu na aroniowe, czym mogę zastąpić sok?
Wiem już, że dobry byłby nasz koncentrat.
Mógłbym pozyskać trochę soków domowych, ale dosładzanych.
Te sklepowe "syropy" to się chyba nie bardzo nadadzą?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/20 21:59 #3017 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

Mam korę i wanilię ale mój spirytus ma ponad 90%, rozcieńczyć go wodą do 60%?


Teoria mówi tak: do mokrych nastawów dajemy spirytus tęgi, bo zostanie rozrzedzony sokiem z owoców. Do średnio wilgotnych komponentów dajemy pośrednie stężenia, a do całkiem suchych ziół, nasion i korzeni rozcieńczony (dobra jest nawet zwykła wódka 40% choć to już absolutne minimum C2H5OH)
Zasadniczo należy tak przygotować nalew by końcowy efekt (surowy nalew) miał ok 50%.

Kora dębu nie zawiera wody więc można zalać ją spirytusem słabym (60% lub nawet mniej)
Jeśli masz chęci eksperymentatorskie to dobrze jest mieć dwa nalewy na wióry dębowe (onegdaj zwane limuzynowymi) "ostry" - na wióry podpalane i "łagodny" na wióry czyste z wanilią. Czasami palony dąb jest zbyt ostry do lekkiego wina.

Przy rozcieńczaniu spirytusu trzeba pamiętać o zjawisku kontrakcji (ubytku objętości)
Najoszczędniej gospodaruje się spirytusem mieszając go z wódką (czysta woda bez manganu B) )
1 cz spirytus : 2 cz wódki, to da stężenie ok 60 % czyli tyle ile potrzeba.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/20 22:05 #3018 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

Mam śliwki węgierki suszone z pestkami.
Jakby ktoś je uwędził. Radźcie, na moje to lepiej nie ryzykować z dodatkiem tak "aromatycznych" śliwek.


Grunt to dobrać się do wnętrza pestki (posiekać tasakiem całe śliwki albo wydłubać sane jądra z pestek - robota okropna) dawkowanie bardzo ostrożne, ale kilka sztuk na pewno nie zaszkodzi.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.453 s.