- Posty: 1489
- Otrzymane podziękowania: 10
Ja pokładam cała wiarę we własnych obliczeniach stechiometrycznych
C6H12O6 ----> 2C2H5OH + 2CO2 +24 kcal (100 kJ)
Z powyższego wynika, że z każdych 180,5 g cukru powstanie 92,1g alkoholu etylowego (lub ze 100g cukru - 51,1g). W praktyce drożdże część cukru zużyją też na proces oddychania, rozrost biomasy i inne produkty (glicerol, metanol
itd) . Cześć etanolu ulatnia się także z bąbelkującym dwutlenkiem węgla. W związku z tym przyjąć trzeba, że wydajność faktyczna wynosi około 90% wydajności teoretycznej, czyli z 1,7kg cukru otrzymamy 1 litr alkoholu etylowego.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ja pokładam cała wiarę we własnych obliczeniach stechiometrycznych
C6H12O6 ----> 2C2H5OH + 2CO2 +24 kcal (100 kJ)
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
ROMEK napisał:
A jeśli już przy dębie jesteśmy, to za chwilę będę heblował dębowe belki, czy mogę takie wióry wykorzystać?
Jeśli drewno jest suche i nie było niczym konserwowane, to po zheblowaniu pierwszej warstwy , wióry z kolejnych warstw są idealneJak będziesz miał ich dużo to piszę się na nie z wielką chęcią.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...