WINO DOMOWE

Więcej
2010/12/18 10:56 #2967 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Ja pokładam cała wiarę we własnych obliczeniach stechiometrycznych

C6H12O6 ----> 2C2H5OH + 2CO2 +24 kcal (100 kJ)

Z powyższego wynika, że z każdych 180,5 g cukru powstanie 92,1g alkoholu etylowego (lub ze 100g cukru - 51,1g). W praktyce drożdże część cukru zużyją też na proces oddychania, rozrost biomasy i inne produkty (glicerol :woohoo:, metanol :angry: itd) . Cześć etanolu ulatnia się także z bąbelkującym dwutlenkiem węgla. W związku z tym przyjąć trzeba, że wydajność faktyczna wynosi około 90% wydajności teoretycznej, czyli z 1,7kg cukru otrzymamy 1 litr alkoholu etylowego.


Mam takie wrażenie, że nie podręczniki szkolne nosiłeś w stanie wojennym w tornistrze... :woohoo: :silly: :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/18 10:58 #2968 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Kurde, wczorajszy nastaw nie wystartował...
Walnałem druga porcję drożdży z pożywka...
Zobaczymy... :S

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/18 16:34 #2969 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Nie panikuj, najpierw sprawdz temperaturę w pomieszczeniu, później 24 godziny interpretuj wynik pomiaru. Po tym czasie sprawdz czy ruszyły - zapewne tak :cheer:

Ponieważ mamy ten sam materiał źródłowy to zróbcie proszę staranne notatki, co dodawaliście do wiśniowego wina - faktycznie będzie okazja, by sprtawdzić jaki wpływ mają poszczególne działania na gotowe wino.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/18 21:00 #2971 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

Ja pokładam cała wiarę we własnych obliczeniach stechiometrycznych

C6H12O6 ----> 2C2H5OH + 2CO2 +24 kcal (100 kJ)


A skoro my pokładamy wiarę w Tobie, to nie ma tematu B)

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/18 21:18 #2972 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jarosław Malesiński napisał:

ROMEK napisał:

A jeśli już przy dębie jesteśmy, to za chwilę będę heblował dębowe belki, czy mogę takie wióry wykorzystać?


Jeśli drewno jest suche i nie było niczym konserwowane, to po zheblowaniu pierwszej warstwy , wióry z kolejnych warstw są idealne B) Jak będziesz miał ich dużo to piszę się na nie z wielką chęcią.


Czyli intetresuje Cię dopiero twardziel?

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/18 21:44 #2974 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
:angry:
no i wylazło z małej butli...
na szczęście nie było tego wiele i sytuacja opanowana

wydaje mi się, że za bardzo się spieniło przy nalewaniu

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.300 s.