WINO DOMOWE

Więcej
2010/10/28 19:13 #1876 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
To raczej pomaga na kalibrowanie się włosów na głowie B)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/28 22:43 #1878 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Idę mierzyć BLG!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/28 23:01 #1879 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Czarny bez... Głębokie - 2 BLG...
Wino stoi...
Zlewać? B)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/10/28 23:03 #1880 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Jesienne Białe...

-1,8 BLG...

Niby gotowe, ale biulg jeden na 5 minut...

Poczekam....

Nawet smaczne... Czuć melonem!!!! :P : :blink: :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/29 07:46 #1888 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Pospiechu nie ma.
Wygląda na to, ze wszystko przebiegło sprawnie i szybko. Czerwone "stojąc nad drożdzami" bardzo łagodnieje i się wygładza, niemniej jeśli wyraźna jest granica między winem a osadem to można sciagać do naczyń lezakowych, ale jeśli jest ostrzejsze w smaku, a zwłaszcza kwas dominuje, to nalezy je dłużej przetrzymać nad osadem - nic mu się nie stanie. Z białym trzeba postapić nieco inaczej i sciągać możliwie szybko, gdy tylko większość osadu i pływających owoców opadnie. Obserwując moje białe, jesienne wino, wydaje mi się, że dobry moment na ściąganie pokryje się z terminem wyborów samorządowych :woohoo:
Za jakieś trzy tygodnie można w trakcie jednej "operacji logistycznej" załatwic temat obu win. Potem sobie dofermentują i pewnie około końca roku bedzie dobry czas na drugi obciąg.

Pamiętać trzeba tylko by po pierwszym obciagu "czymś" dopełnić butle pod korek lub sciagać do mniejszych naczyń tak by były pełne.

Do GrzechotniCa
Greg i ja mamy duże kolekcje naczyń, wiec mamy do czego przelewać, ale jeśli nie chcesz kupować kolejnej butli, to na początku drogi winiarskiej niestety trzeba dokupić jakiegos niedrogiego wina ( np w "B" są w 5l butelkach) i dopełnić nim butle bo młode wina bardzo nie lubią tlenu nad swą powierzchnią. trzeba też bardzo pilnować by w rurkach w trakcie najbliższych miesięcy była zawsze woda - powód ten sam.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/10/29 07:58 #1889 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Nawet smaczne... Czuć melonem!!!! :P : :blink: :woohoo:


A choć trochę trąci Silvanerem, czy też zupełnie rozjechało się z planami ?

Moje przypomina w smaku jakiś znany biały, niemiecki gatunek, ale chwilowo nie mogę go skojarzyć. Z całą pewnością takie wino już kiedyś piłem - wyraźna jest nuta kwiatu czarnego bzu (zupełnie nie wiem skąd ten aromat się wziął). Muszę przejrzeć stare karty ocen, pewnie tam znajdę markowy odpowiednik.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.176 s.