WINO DOMOWE

Więcej
2010/11/16 10:37 #2274 przez ROMEK
Replied by ROMEK on topic O:WINO DOMOWE
Jeśli o soki się rozchodzi to ja chętnie do "spółdzielni" dołączę.

Róbmy swoje,
Póki jeszcze ciut się chce

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/16 10:44 - 2010/11/16 11:07 #2275 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
greg napisał:

Ale, ale... Rabarbaru mam pod korek... co zrobić z powietrzem? Przelewać w mniejsze czy czymś uzupełnić?


Powinno już być stabilne (choć klarowności jeszcze brak) resztę można zapakować w "piątki" i zakręcić nakrętki. Nie wiem jak wyszło twoje rabarberowe (próbowałeś ?) moje jest raczej obojetne i bardzo łagodne więc całe rozdysponuje na dolewki i uzupełnienia innych win, czyli na kupaże "wygładzające ;)


Za kolor wężyka raczej nie odpowiadaja antocjany z wina z bzu.
W białym, trwałe związki barwiace miała tylko jarzębina i to głównie pochodne karotenu - możesz sprawdzić czy nowy wężyk w soku z marchwi zachowa się tak samo B) Przy okazji - karoten podawany doustnie wpływa na skórę podobnie jak na wężyk, dając "sztuszną opaleniznę":laugh:
:ohmy: szklana rurkę już masz ?! :ohmy:

nil nisi bene
Ostatnia2010/11/16 11:07 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/16 10:57 - 2010/11/16 11:14 #2276 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
ROMEK napisał:

Jeśli o soki się rozchodzi to ja chętnie do "spółdzielni" dołączę.


Musimy tylko zgrać logistycznie opróżnienie największych butli, by od razu rozdysponowac opakowanie - myslę że pierwszy mozliwy termin wspólnego zakupu to przełom roku.
Z drugiej strony 20 litrów soku to nie jest taka znowu wielka ilość i każdy może swoją część przelać w butelki i spasteryzować , a potem wykorzystać w dowolny sposób i w dowolnym czasie?

P.S. Uwaga cena jest za kilogram, czyli za 0,8 litra bo soki są gęste. Wg moich wstepnych szacunków są jakieś 3 razy tańsze od przeciętnych soków "do rozcieńczania" ale jeszcze sprawdzę ekonomiczny aspekt zakupu.

nil nisi bene
Ostatnia2010/11/16 11:14 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/11/16 13:10 - 2010/11/16 13:11 #2277 przez greg
Replied by greg on topic O:WINO DOMOWE
Rurkę mam, ale jest za krótka.
Kupiłem taki prosty zestaw z BIOWINU.
Sprawdza się średnio, choć rozwiązanie jest ciekawe bo otwór w rurce jest na wysokości 2-3- cm.
Nie ma więc tak całkiem obawy o zaciągnięcie osadu.
Za to nie zleje sie wszystkiego.
Mam więc drugi wężyk, gdzie rurkę przyciąłem, ale za to znów jest za krótka... :dry:

Chyba się pofatyguję do sklepu...

P.S. Baniaki soku nie są po 25 litrów?
Ostatnia2010/11/16 13:11 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/16 13:23 #2278 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Nie są :( kupuje się 25 kilogramów, co stanowi objętość 20 litrów

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/11/16 14:20 - 2010/11/16 14:50 #2279 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:WINO DOMOWE
Przeliczyłem na razie przepis na wytrawne wino aroniowe, stołowe, 14%

Na 10 litrów nastawu potrzeba 1 litra koncentratu + 9 litrów syropu cukrowego o zawartości cukru 1840 gram.

:huh:

To wszystko :ohmy: :woohoo: Ot cała robota - cena za litr gotowego wina 1,40 PLN

Trochę jest zamieszania z zamianą jednostek wagowych na objętościowe, wiec poprzeliczam jeszcze raz ten przepis, bo to by było zbyt piekne. nawet jeśli zamiast stołowego zrobić jakościowe wino to i tak za litr będzie mniej niż 2,0 !!!

nil nisi bene
Ostatnia2010/11/16 14:50 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.351 s.