A na Wielkanoc

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/04 20:38 #787 przez JaroslawMalesinski
A na Wielkanoc was created by JaroslawMalesinski
Zanim przywołam na forum znamienite przepisy na poznańską szynkę w cieście lub golonkę przyrządzaną na sposób wielkopolski mała przystawka:

Ubijamy cztery jaja i powoli dolewamy do nich dzban piwa niezbyt zimnego. Dosypujemy kwartę mąki. Dolewamy kieliszeczek koniaku i dwie łyżki oleju a następnie wsypujemy po ½ łyżeczki suszonej maryjanki, tymianku, szałwi, estragonu . Do tego sól i pieprz. Odstawiamy na dwie godziny, później mieszamy i smażymy jak naleśniki.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/07 18:15 #813 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:A na Wielkanoc
Coś mało osób tu zagląda, może ten przepis zachęci kogoś do działania.
W dużym garnku zagotowujemy wywar z włoszczyzny z solą, pieprzem, jagodami jałowca, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gotującego się wywaru wkładamy cztery opalone i ogolone golonki na dobrą godzinę.
Bierzemy ze dwa funty kiszonej kapusty, lekko ją przeszatkowujemy i mieszamy z solą czosnkiem i zmielonym jałowcem. W żeliwnym garnku mocno rozgrzewamy 3 łyżki smalcu, podsmażamy drobno skrojone 2 cebule. Na to wszystko układamy kapustę na niej podgotowane golonki i całość podlewamy kwaterką przecedzonego wywaru od gotowania. Gotujemy pod przykryciem jeszcze dwie godziny. Tak gotuje się golonki po poznańsku.

Tych co mają piece elektryczne uratować może tylko szybkowar ciśnieniowy.
:laugh:

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/07 19:48 #815 przez Ania
Replied by Ania on topic O:A na Wielkanoc
Hm, golonka to chyba dla mnie za ciężki kaliber ;) W każdym razie ciekawa jestem kolejnych regionalnych propozycji. Jakby nie było - w Wigilię zrobiłam zupę rybną właśnie z zamieszczonego na forum przepisu Jarosława :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/03/07 20:51 #819 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:A na Wielkanoc
Za ciężki? Nie ma delikatniejszego mięska od dobrze zrobionej golonki.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/18 21:15 #938 przez Jaga
Replied by Jaga on topic O:A na Wielkanoc
Jak nie golonka to może "zimne nóżki" tzw. galart. Przepis prosty : nóżki wieprzowe oczyścić i opalić nad ogniem włosy, skórę wyszorować, każdą nóżkę przerąbać na pół. Do garnka włożyć nóżki, włoszczyznę oraz zioła / 4 ziarenka jałowca, 6 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu / gotować ok. 2,5 godz., aż mięso będzie odchodziło od kości. Nogi wyjąć, przestudzić i obrać z mięsa, pokroić na kawałki. Wywar przecedzić przez sito, dodać 2 łyżeczki żelatyny i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Dno foremek /mogą być miseczki, filiżanki/ wyłożyć pokrojonymi warzywami i zieloną pietruszką , ułożyć pokrojone mięso , zalać wywarem i wstawić do lodówki, by galareta zastygła.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/03/19 13:05 #941 przez Jaga
Replied by Jaga on topic O:A na Wielkanoc
Dzisiaj podaję prosty przepis na ciasto marchewkowe. Potrzebne produkty:
- 6 jajek ;
- 3o dkg mąki tortowej;
- 25 dkg cukru;
- 1 szk. oleju;
- 3 łyżeczki cynamonu;
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie te produkty razem mieszamy w mikserze a na końcu dodajemy 0,5 kg utartej marchewki , bakalie i orzechy.
Pieczemy w 180 st. przez ok. 50 - 55 min.
Jak ciasto ostygnie polewamy gotową polewą czekoladową.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.411 s.