Nalewki

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/07 09:28 #2698 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
No jeśli juz to tzreci od końca B)
Może przesada, ale na pewno w drugiej dziesątce.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/07 20:48 - 2010/12/07 20:51 #2704 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
ROMEK napisał:

A może mała ściąga na forum
Coś typu: silvaner - wina delikatne, o niskiej kwasowości itd


Czemu nie. Porządkuje swoje notatki i może faktycznie spróbujmy wspólnie uporządkować wiedzę o winach wg szczepów. Oto wyciąg z moich kart ocen.

W kolejności od najlepszych odmian – na mój gust

Czerwone:
1. Shiraz – wina ciemne, aromaty owoców czarnych, lukrecji, mocno zbudowane, długowieczne (Francja, Australia)
2. Nebiollo – jasne, aromaty owoców czerwonych i suszonych kwiatów, także aromaty zwierzęce, drapieżne garbniki i ogromny potencjał starzenia,(Włochy - Piemont)
3. Tempranillo – ciemne, aromaty owoców czerwonych - maliny, ciężkie i długowieczne (Hiszpania – ribera del duero, Argentyna - Mendoza)
4. Sangiovese – rubinowe, alkoholowe, gorące i cierpkie z wyraźnym piętnem beczkowym (Włochy)
10. Grenache – wina ciemne, krągłe, w aromacie suszone owoce i korzenie (Hiszpania - Rioja)

11. Carignan – wina mocne , owocowe, szorstkie taniny, długowieczne (Francja -Langwedocja)
12. Cabernet Sauvignon – barwa bardzo głęboka, dobrze zbudowane, bogaty bukiet, długowieczne posmak zielenizny (międzynarodowy)
13. Merlot – ciemnoczerwone, bardzo alkoholowe, nuty śliwkowe ( międzynarodowe)
20, Mourvedre – wino granatowe, mocno zbudowane (Hiszpania - Walencia

21. Pinot nor – jasna barwa, bardzo aromatyczne, owocowe, wyraźne jeżyny, jedwabiste taniny eleganckie (Francja – Burgundia )
22. Barbera – mało tanin, posmak marmoladowy (Włochy - Piemont
23. Malbec – bardzo ciemne wina o średniej strukturze, mało eleganckie, chilijskie nieco lepsze od argentyńskich, ale i tak biją na głowę francuskie

31. Gamay – jasne-niebieskawe, aromaty kwiatowe i bananowe, okropna nuta fiołkowa, lekkie, obiadowe (Francja - Beaujolais)
32. Cabernet Franc – suknia średnia- jaskrawa, aromaty warzywne, lekkie (Francja - Bordeaux)

nil nisi bene
Ostatnia2010/12/07 20:51 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/08 23:31 - 2010/12/08 23:34 #2709 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
Jarosław Malesiński napisał:

greg napisał:

To jest wino, które podobnie jak el coto, albo alzackie pinoty pijam zwykle...
Ciekawie co powie...
:huh: :woohoo:


Będe dzielny, zabiję w sobie mordercze instynkty. Niech pije sobie codziennie Souternes - na zdrowie niech mu wyjdzie ! Wezmę karafkę, zejdę do piwnicy i naleję sobie z beczki czerwonego.....nie zazdrość, nie zazdrość, nie zazdrość, nie zazdrość, nie zazdrość, nie zazdrość, nie zazdrość, nie zazdrość, nie zazdrość....... ;)



Bez przesady! Zwykle nie znaczyło codziennie!!! :laugh: :laugh: :laugh:
To po prostu ulubione klimaty i tyle!

A co do Sauternes, to nieśmiało przypomnę, że kupuję je za śmieszne pieniażki w obcej walucie... :woohoo:

A co do "rewanżu"... Bez przesady! :angry:
Domowe zawsze najlepsze! :woohoo:
Szkoda, że póki co nie będę miał się czym pochwalić... :(

Ale za rok B)
Ostatnia2010/12/08 23:34 edycja: greg od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/09 07:47 #2711 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
A.... trochę uszło to mojej uwadze - Czy robisz "pestkówkę" z pestek po pigwowcu?

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2010/12/09 12:18 #2714 przez greg
Replied by greg on topic O:Nalewki
Taaaak, Taaaak!

Stoi w słoiczku, od czasu do czasu mieszam... :woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2010/12/09 12:21 #2715 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:Nalewki
czas już na kolejny krok - filtrowanie i słodzenie! Ja juz jestem po degustacji / w tym roku zrobiłem na słodko /

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.179 s.