A na Wigilię?

Więcej
2009/12/03 13:31 #220 przez Ania
Replied by Ania on topic O:A na Wigilię?
Przepis na zupę ciekawy - ja bym się pokusiła o nią, ale nie wiem jak domownicy - czy ta zupka nie jest przypadkiem słodka? (miód, rodzynki, powidła śliwkowe). W sumie to takie ciekawe połączenie smaków. Kuchnia fusion ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2009/12/03 14:22 - 2009/12/03 14:41 #222 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:A na Wigilię?
Nie jest słodka, co najwyżej słodkawa. Ta nuta i stosowanie miodu do wszystkiego jest zresztą dość charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej. Zapewniam jednak, że w odbiorze zupa jest wyraźnie rybna. Dodam, że przepisy podaję z pamięci i bez precyzyjnego wagomiaru bo i tak każdy mistrz ceremonii robi po swojemu, a czy powideł będzie pięć łyżeczek czy dwie to i tak jest bez znaczenia. Byle delikatny posmak śliwkowy był zaakcentowany.
No to jeszcze do kompletu na Wigilijny stół do smażonego karpia (zwłaszcza tłustego) podać trzeba modrą kapustę:

Główkę modrej kapusty drobno poszatkować i wrzucić na osolony wrzątek na kilka minut. Przelać zimną wodą i osączyć. Obrane jabłko zetrzeć na grubej tarce posypać otartą skórką z cytryny, skropić jej sokiem i połączyć z drobno pokrojoną cebulą i kiszonym ogórkiemi. Całość zmieszać z kapustą, skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.

Smacznego

nil nisi bene
Ostatnia2009/12/03 14:41 edycja: JaroslawMalesinski od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/03 18:21 #224 przez Jaga
Replied by Jaga on topic O:A na Wigilię?
U nas na wigilię przygotowuję sos grzybowy a mianowicie: grzyby suszone /najlepiej kilka gatunków z mieczewskiego lasu/ gotuję a potem kroję na drobno, wywar z grzybów zostawiam. Osobno gotuję trochę pieczarek, które również kroję na drobno. Następnie kroję cebulę na talarki i podsmażam w dużej ilości masła do momentu aż się zeszkli do tego dodaję przygotowane grzyby i podlewam zostawionym wywarem, doprawiam solą i pieprzem i na końcu dodaję zasmażkę /mąka + masło/, wszystko mieszam wszystko i sos gotowy. Sos jemy z dużą fasolą zwaną "Jaś" lub jak kto woli z kaszą gryczaną.
Sos jest pyszny i ma duże powodzenie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • JaroslawMalesinski
  • JaroslawMalesinski Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
Więcej
2009/12/03 18:49 #225 przez JaroslawMalesinski
Replied by JaroslawMalesinski on topic O:A na Wigilię?
Fasola ?!!!
Jaga-dzięki, to szczera prawda! Łooo Matko, prawie bym zapomniał o jeszcze jednej potrawie, bez której w Poznańskiem powiecie Wigilii nie można sobie wyobrazić. Na stół musi być podany „groch z kapustą”:
Szklankę łuskanego grochu namoczyć na noc a potem ugotować. Kiszoną kapustę posiekać (pewnie trochę więcej niż pół kilo na szklankę grochu) ugotować w kwarcie wody. Na patelni wytopić trochę drobno krojonej słoniny, zeszklić w tym dwie cebule, później dosypać łyżkę mąki, lekko zrumienić i połączyć z kapustą i grochem. Trochę posolić i popieprzyć.

nil nisi bene

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/03 21:34 #228 przez Jaga
Replied by Jaga on topic O:A na Wigilię?
Ja kupuję karpie już od kilku lat w Poznaniu na os.Lecha na ryneczku w takim małym prywatnym sklepiku rybnym. Właściciele tego sklepu sprowadzają karpie z Milicza. Na co dzień też kupuję tam ryby, które są zawsze świeże, można zadzwonić i dowiedzieć się jaka ryba jest w sprzedaży w danym dniu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/04 09:57 #231 przez Ania
Replied by Ania on topic O:A na Wigilię?
Dzięki Jaga za info. Na pewno się tam wybiorę. Zresztą to cenna wskazówka na co dzień - staram się często kupować ryby, a w Kórniku nie znalazłam w ogóle takiego miejsca (nie mówię oczywiście o jakiś mrożonkach)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.422 s.